Uniwersał Połaniecki jako istotny element poprawy sytuacji chłopów pańszczyźnianych
W wydanej niedawno przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi publikacji „Chłopi polscy na przestrzeni wieków” pod redakcją prof. Jolanty Załęczny i prof. Mateusza Wyżgi, autorzy podjęli się opracowania wielu istotnych kwestii związanych z historią i tożsamością polskiej wsi.
Tworzymy naSTRÓJ. Chłopski gust, pańska moda i folk-fashion
„Zjawiskowe kreacje, zaskakujące zestawienia, szlachetne tkaniny i wyjątkowa dbałość o każdy detal. Styl, szyk, elegancja ze szczyptą dekadencji… Moda sprzed niemal dwustu lat poddana ponownej interpretacji. Strój ludowy widziany jako coś więcej niż tylko eksponat zamknięty w muzealnej gablocie. Przełamując kanon, Muzeum Historii Katowic otwiera nowy rozdział w postrzeganiu ubiorów regionalnych. Przekonaj się czym – pozornie dobrze znany – strój ludowy może Cię jeszcze zaskoczyć.”
Tradycji nie da się przeliczyć na pieniądze…
Prezentujemy pierwszą z cyklu rozmów z laureatami 56. Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu Dolnym. Z Danielem Horoszczakiem z Łemkowskiego Zespołu Śpiewaczego Łastiwoczka z Przemkowa (wyróżnienie w kategorii Zespoły Śpiewacze) rozmawiali Elżbieta Osińska-Kassa i Mamadou Diouf.
Tradycji nie da się przeliczyć na pieniądze (2)
Z Arturem Tańskim z Męskiej Grupy Śpiewaczej Zespołu „Pod Borem” z Zawad (III nagroda w kategorii Zespołów Śpiewaczych) rozmawiali Elżbieta Osińska-Kassa i Mamadou Diouf
Tradycji nie da się przeliczyć na pieniądze … trzeci z cyklu wywiadów z Laureatami Festiwalu w Kazimierzu
Z Justyną Chmielek-Korbut i Emilią Hajduk z Zakliczyna (Nagroda II stopnia Konkursu „Mistrz i Uczeń”, ufundowana przez NIKiDW) rozmawiali Elżbieta Osińska-Kassa i Mamadou Diouf
Tradycja święcenia pokarmów
Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę miało dla chrześcijan wyjątkowe znaczenie. Tradycja ta, choć bardzo stara, przez wieki ewoluowała. Początkowo jedynym składnikiem święconego był baranek, cały lub w kawałkach, upieczony na rożnie. Z czasem zamieniono go na inne rodzaje mięsa.
Tradycja i współczesność kultury Podhala
Rozmowa Elizy Czapskiej z Józefem Pitoniem i Sebastianem Karpielem-Bułecką
Tkactwo – rzemiosło zapomniane
Tkactwo wiejskie było najczęściej zajęciem sezonowym uprawnianym głównie przez kobiety. Umiejętności przekazywano z pokolenia na pokolenie. Prawie w każdym domu znajdowało się krosno, na którym wytwarzano tkaniny, wykorzystywane później do szycia ubrań i materiałów dekoracyjnych.
Sztuka Wielkanocna u kurpiowskich bram
Stroje ludowe, palmy, jajka, rękodzieło, warsztaty plastyki obrzędowej, kurpiowskie przysmaki, konkursy, a wszystko okraszone muzyką ludową – mowa oczywiście o jubileuszowych, XXV Spotkaniach ze Sztuką Wielkanocną Kurpi, które w niedzielę 23 maca odbyły się na najdłuższym rynku w Europie, czyli w Pułtusku.
SZRENIAWSKIE ZAJĘCIA I WYKŁADY EKOLOGICZNE
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie uzyskało dofinansowanie ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu, na projekt związany z działaniami ekologicznymi.