Partnerem wydarzenia było Województwo Podkarpackie, a także Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki, Polski Związek Kół Gospodyń Wiejskich, Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna, Stowarzyszenie Procarpathia, Lokalna Grupa Działania CK Podkarpacie, Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, Uzdrowisko Wysowa S.A.
Do Konkursu na Najsmaczniejszą Szarlotkę zgłoszono 29 ciast, które oceniali: Marcin Purgacz – przewodniczący Jury, Ambasador marki Podkarpackie Smaki i Ambasador Kulinarnego Szlaku Podkarpackie Smaki, Krzysztof Zieliński – współtwórca i animator działającego od 2013 r. Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki, jednego z największych tego typu przedsięwzięć w Polsce, Konrad Korszla – Szef Cukierni Heron Life Hotel, laureat licznych nagród w konkursach kulinarnych, pani Lucyna Haluch – dyrektor Restauracji i Centrum Biznesowego w Gorlicach, jurorka konkursów gastronomicznych i cukierniczych oraz pani Janina Mirus z KGW w Siedliskach Bogusz, która została wylosowana spośród uczestników konkursu na Najsmaczniejsza Szarlotkę 2024.
Podkarpackim Mistrzem Szarlotki 2024 został pan Łukasz Czaja, który zaprezentowała ciasto pod nazwą „Szarlotka Pychotka”. Drugie miejsce zajęło KGW Nawsianki z szarlotką „Renetka Dorotki”, na trzecim miejscu uplasowała się „Babcina Szarlotka ” upieczona przez panią Beatę Magdoń. Natomiast wyróżnienia powędrowały do pani Pauliny Fitał za ciasto pod nazwą „Jabłkowa ekstaza 2,0”, a do KGW Grzegorzówka za „Niedzielną Szarlotkę” .Wyróżnienia specjalne otrzymały drużyny z Zespołu Szkół w Czudcu oraz Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Ropczycach. Wszystkim zwycięzcom oraz pozostałym uczestnikom Konkursu gratulujemy wyśmienitych wypieków i życzymy dalszych sukcesów.
Złota polska jesień, słoneczna aura, mnóstwo atrakcji – w tym ciekawe warsztaty: „Spotkanie z pszczelarzem”, „Jesienne ludziki” oraz jarmark rękodzieła, wyrobów naturalnych i ekologicznych, na którym można było zakupić: biżuterię, wyroby pszczelarskie, zioła, naturalne kosmetyki, produkty spożywcze, wyroby z czekolady, wina, lalki, zabawki oraz cebulki kwiatowe, sprawiły, iż tegoroczną imprezę odwiedziło kilka tysięcy osób. Uczestnicy wydarzenia mieli możliwość degustacji wyrobów wędliniarskich firm Kabanospol z Wielopola Skrzyńskiego i Sokołów S.A.
Duże emocje wzbudził także konkurs Wiedzy o Podkarpaciu. Do rywalizacji stanęły 3 drużyny. Najbogatszą znajomością Podkarpacia wykazał się zespół KGW Załęże. Drugie miejsce przypadło w udziale rodzinie Strzępków, a trzecie rodzinie Rogińskich.
Ponadto imprezę uświetniły koncerty zespołu Promyczki Dobra z Nowego Sącza, występ kapeli Zespołu Pieśni i Tańca ROCHY z Sędziszowa Małopolskiego, pokazy taneczne grup: Tańcząca 9-ka i Szafir z GOK z Wiercan.
IX Podkarpacki Festiwal Szarlotki tradycyjnie poprowadził Pan Zbigniew Kozłowski – polski aktor telewizyjny, filmowy, teatralny i dubbingowy, który w trakcie imprezy wielokrotnie informował o partnerach, patronach wydarzenia i sponsorach.
Do zobaczenia na jubileuszowym X Podkarpackim Festiwalu Szarlotki za rok!