Pierwszy weekend października tradycyjnie na Warszawskim Święcie Chleba!

XXI edycja Warszawskiego Święta Chleba już za nami. Niesamowity zapach świeżutkich wypieków przyciągnął do gmachu Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi tłumy warszawiaków oraz spacerujących Krakowskim Przedmieściem turystów. A było naprawdę warto…

Tradycyjnie rozpoczęliśmy od wręczenia chleba dożynkowego p.o. Dyrektor Instytutu Pani Elżbiecie Osińskiej-Kassie oraz Ministrowi rolnictwa i rozwoju wsi, Panu Czesławowi Siekierskiemu i ośpiewania wieńca dożynkowego przez Koło Gospodyń Wiejskich „Zagrody Razem”. Po godzinie 12.00 na scenie przed Instytutem rozbrzmiała muzyka ludowa. Zabawę do późnych godzin popołudniowych zapewniły naszym gościom – Zespół Śpiewaczy „Zagrodzka Nuta”, Dziecięco-Młodzieżowy Zespół Pieśni i Tańca w Bedlnie, Regionalny Zespół Ludowy „Karniewiacy”, Zespół Pieśni i Tańca „Zawierucha” oraz Vołosi.

Oprócz niewątpliwych wrażeń muzycznych odwiedzający nasze wydarzenie goście mogli spróbować przysmaków kuchni regionalnych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich. Można też było zakupić produkty od lokalnych wytwórców, takie jak: miody, swojskie wędliny, chleby, sękacze, sery. Nie zabrakło rzecz jasna wytworów twórczości ludowej i tradycyjnych zawodów wiejskich takich jak: haft, koronka, ceramika, łyżkarstwo.

Wielkim zainteresowaniem cieszyła się wystawa prac Stypendystów Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, pt. „Mistrzowie… Uczniowie…Twórcy… Odwiedzający ją goście mieli okazję zobaczyć m.in.:  ręczniki obrzędowe, haft krzczonowski, zabawki ludowe, piękne malowidła na szkle, drewniane szopki, rękawice furmańskie i dużo, dużo innych ciekawych eksponatów.

Oczywiście bohaterem sobotniego wydarzenia było pieczywo. Zapach świeżo wypiekanego chleba roznosił się po całym Krakowskim Przedmieściu. Niewątpliwą atrakcją były warsztaty z pieczenia chleba. Każdy uczestnik mógł skomponować swój własny wypiek z dodatkiem pestek dyni, słonecznika, cebulki, czosnku, żurawiny oraz ziół tj. bazylia, rozmaryn, oregano i cynamon. Najpierw trzeba było jednak wygnieść ciasto i uformować swój bochenek. Na koniec pozostało już tylko delektowanie się smakiem pysznego, chrupiącego chleba. Zainteresowani sztuką kulinarną mogli również zobaczyć, jak powstaje tradycyjny sękacz, wypiekany na piecu opalanym drzewem oraz spróbować swoich sił w ubijaniu masła.

Podczas wydarzenia wolontariusze PCK prowadzili zbiórkę na rzecz osób, które ucierpiały w wyniku powodzi.

Dziękujemy wszystkim za przybycie i zapraszamy na nasze kolejne wydarzenia!

Fot. Marcin Skrzecz

Podstrony

Powiązane aktualności

2023 © Copyright Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Created by Openform