Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej.
Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym, zaprezentowane zostaną między innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów, palenia kawy z ziaren zbóż, pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Koła Gospodyń Wiejskich przygotują potrawy, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz spółdzielnie spożywców zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.
Partnerem wydarzenia jest Krajowa Rada Spółdzielcza.
W programie:
- degustacja i pokaz tradycyjnego wyrobu masła i sera
- pokaz tłoczenia soków na zimno
- degustacja i pokaz przygotowania suszu i syropu z roślin zielnych
- degustacja i pokaz palenia kawy zbożowej
- wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych
- stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z tradycyjnymi potrawami
- stoiska producentów z tradycyjnymi produktami i przetworami
- atrakcje dla dzieci
- śpiewanki biesiadne.
Więcej informacji na stronie internetowej Organizatora.