Pokazy kulinarne, sprzedaż produktów regionalnej kuchni, warsztaty, pokazy i konkurs na najsmaczniejszą potrawę to stałe punkty Smaków Podlasia, ale każda z edycji ma swój niepowtarzalny klimat i nieco inną tematykę. W tym roku Organizatorzy stawiają na sery, miody i napoje rzemieślnicze. Oprócz producentów wyspecjalizowanych w wytwarzaniu tych regionalnych przysmaków, w wydarzeniu wezmą udział koła gospodyń wiejskich, a osoby zainteresowane dobroczynnym działaniem ziół będą mogły wziąć udział w warsztatach ze specjalistką w tej dziedzinie Agnieszką Prymaką.
Ponieważ Smaki Podlasia zbiegają się w czasie z Europejskimi Dniami Dziedzictwa, do udziału w wydarzeniu zaproszono też Andrzeja Fiedoruka – autora wielu książek o tradycji kulinarnej Podlasia, który podzieli się swoimi zainteresowaniami z publicznością.
Kolejną atrakcją wydarzenia w tym roku będą Jesienne Targi Sztuki Ludowej Podlasia. Bezpośrednio od twórców można będzie kupić rzeźby ludowe, tkaniny dwuosnowowe, ceramikę z Czarnej Wsi Kościelnej, wyroby plecionkarskie, kowalskie i wiele innych pięknych przedmiotów.
Nie może także zabraknąć muzyki. Tym razem na scenie wystąpią zespoły: „Dobre sobie”, „…kolej na Łapianki” oraz „Narwianie”.