Polskie tradycje flisackie na liście UNESCO

Polskie tradycje flisackie zostały wpisane na Reprezentatywną Listę Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO. Obok polskich, uhonorowano również tradycje flisackie z Czech, Austrii, Łotwy i Hiszpanii. Decyzja o wpisie zapadła na siedemnastej sesji Międzyrządowego Komitetu ds. Ochrony Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego w Rabacie w dniach 28 listopada – 3 grudnia 2022 r.
Polskie tańce narodowe częścią naszej kultury

Polskie tańce narodowe wywodzą się z kultury ludowej, ale w trakcie swego rozwoju historycznego tak się zmieniały, że obecnie niewiele mają wspólnego ze swoimi wiejskimi pierwowzorami. Zachowały jednak cechy charakterystyczne dla regionu, z którego się wywodzą.
Polska wieś w latach 1944−56 w kontekście społeczno-politycznym

W latach 1944–1948 struktura agrarna polskiej wsi była złożona, a pomimo wysiłków partii chłopskich nie przeprowadzono zgodnie z ich oczekiwaniami reformy rolnej.
Polska Wieś Smakuje. Laureaci konkursu w kategorii „Zupy”
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Lubecka zupa z lubczykiem Zgłaszający praktykę kulinarną: Koło Gospodyń Wiejskich w Lubczy, pow. tarnowski gm. Ryglice KATEGORIA KONKURSU „POLSKA WIEŚ SMAKUJE”: ZUPY Miejsce 1. Koło Gospodyń Wiejskich w Lubczy rozpoczęło swoją działalność w grudniu 2018 roku i ma już za sobą organizację […]
Polska Wieś Smakuje. Laureaci konkursu w kategorii „Potrawy z drobiu i ryb”
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Miętus duszony Zgłaszający praktykę kulinarną: Gospodarstwo Rolne Krzysztof Zduńczyk, miejscowość Kępa Radwankowska, pow. piaseczyński gm. Góra Kalwaria KATEGORIA KONKURSU „POLSKA WIEŚ SMAKUJE”: POTRAWY Z DROBIU I RYB – DANIE GŁÓWNE Miejsce: 1 Właściciel gospodarstwa rolnego Krzysztof Zduńczyk pochodzi z Kępy Radwankowskiej, małej […]
Polska wieś smakuje. Laureaci konkursu w kategorii „Potrawy jarskie”
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” *** „Grycoki” – pierogi z kaszą gryczaną i grzybami Zgłaszający praktykę kulinarną: Koło Gospodyń Wiejskich „Kowalanki”, miejscowość Kowala, pow. kielecki, gm. Sitkówka-Nowiny KATEGORIA KONKURSU „POLSKA WIEŚ SMAKUJE”: POTRAWY JARSKIE Miejsce: 1 Koło Gospodyń Wiejskich „Kowalanki” działa na terenie gminy Sitkówka-Nowiny w woj. świętokrzyskim. […]
Poloneza czas zacząć….

Polonezy tworzyli już kompozytorzy barokowi, miedzy innymi Jan Sebastian Bach. Na przełomie XVI i XVII wieku, podobnie jak tańce włoskie i francuskie zaczął być bardzo modny. Ze względu na swoją szlachetność królował na europejskich dworach. Dziś jest w Polsce tradycyjnym tańcem otwierającym szkolne bale, jak studniówki. Bywa również tańczony podczas innych ważnych uroczystości i rocznic.
Polityka prywatności
Polityka poszanowania prywatności NIKiDW Serwisy internetowe Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi (NIKIDW) korzystają z plików cookies. POSTANOWIENIA OGÓLNE Niniejsza Polityka poszanowania prywatności[1] osób fizycznych, ma charakter informacyjny podmiotu gromadzącego dane osobowe, co oznacza, że nie jest ona źródłem obowiązków dla Użytkowników. Administratorem Państwa danych osobowych z chwilą ich pozyskania (w każdej dostępnej postaci – […]
Pogoda w Kwietnia Niedzielę wróży urodzajów wiele…

Zgodnie z tradycją Niedziela Palmowa kończy okres Wielkiego Postu i rozpoczyna Wielki Tydzień. Jest obchodzona na pamiątkę triumfalnego wjazdu Jezusa do Jerozolimy i wiąże się ze święceniem palm wielkanocnych. W tym roku przypada na 13 kwietnia.
Poezja w gwarze Górali Żywieckich

Przedstawimy kolejny film o uczestnikach II Edycji Programu Stypendialnego dla Twórców Ludowych. Dzisiaj zapraszamy do wysłuchania opowieści o wewnętrznej potrzebie zapisania gwary, obyczajów i obrazu wsi żywieckiej, której dziś już nie ma.