Piernik – świąteczny przysmak z tradycjami

Piernik, to ciasto z mąki i miodu, niewątpliwie od najdawniejszych czasów znane w Polsce i nazywane miodownikiem, a od przyprawy korzennej czyli pieprznej po staropolsku „piernej” przezywane piernikiem – pisał Zygmunt Gloger w Encyklopedii Staropolskiej. Nie każdy wie, że ten pyszny i zdrowy przysmak znalazł też swoje miejsce w kulturze.

„Pisarze ludowi” Konińskiego 1938 rok

Biblioteka Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi Oddział w Puławach posiada cenny księgozbiór, który liczy około 360 tysięcy jednostek bibliotecznych, w tym 207 tysięcy wydawnictw zwartych, około 139 tysięcy wydawnictw ciągłych i 12 tysięcy zbiorów specjalnych.

Bożonarodzeniowe spotkanie kultur Kurpiów, Kaszubów i Wielkopolan

W miniony weekend w Ostrołęce miał miejsce II Kurpiowski Jarmark Bożonarodzeniowy. Dzięki inicjatywie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, we współpracy z Urzędem Miasta Ostrołęki, Muzeum Kultury Kurpiowskiej oraz Związku Kurpiów w niedzielę 8 grudnia, odbyło się „Bożonarodzeniowe spotkanie kultur Kurpiów, Kaszubów i Wielkopolan.

Kultura Wsi – Prenumerata 2025

NR 24 (1) 2024 Ludzie | Wydarzenia | Przemiany Czasopismo popularnonaukowe, bogato ilustrowane, które w przystępny, atrakcyjny sposób przybliża dziedzictwo kulturalne wsi, a także podejmuje zagadnienia przemian na wsi. Jest to jedyne pismo popularnonaukowe zajmujące się etnografią. Staramy się w każdym numerze, jak najwięcej miejsca poświęcić osobom działającym na rzecz zachowania kultury wsi: społecznikom, pracownikom […]