Poloneza czas zacząć….

Polonezy tworzyli już kompozytorzy barokowi, miedzy innymi Jan Sebastian Bach. Na przełomie XVI i XVII wieku, podobnie jak tańce włoskie i francuskie zaczął być bardzo modny. Ze względu na swoją szlachetność królował na europejskich dworach. Dziś jest w Polsce tradycyjnym tańcem otwierającym szkolne bale, jak studniówki. Bywa również tańczony podczas innych ważnych uroczystości i rocznic.
Zatrudnienia rolnicze podczas wiosny, Warszawa, 1874

Biblioteka Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi Oddział w Puławach posiada cenny księgozbiór, który liczy około 360 tysięcy jednostek bibliotecznych, w tym 207 tysięcy wydawnictw zwartych, około 139 tysięcy wydawnictw ciągłych i 12 tysięcy zbiorów specjalnych.
Nie było wesela bez harmonii

Przedstawimy kolejny film o uczestnikach Edycji Programu Stypendialnego dla Twórców Ludowych. Dzisiaj zapraszamy do wysłuchania opowieści o tradycyjnej muzyce weselnej z harmonią trzyrzędową w roli głównej.
Dzień babci i dziadka – słuchaj starszych

Pomimo iż Dzień Babci i Dziadka w Polsce to wymysł stosunkowo nowy – święto powstało w latach 60-tych XX w. – w naszym społeczeństwie mamy wielowiekowe tradycje okazywania szacunku osobom starszym. Przyjrzyjmy się jak starsi ludzie funkcjonowali na wsi. Czy dużo się zmieniło?
Nadokienniki z podlaskich chat

Zapraszamy na kolejny film prezentujący beneficjentów drugiej edycji programu Stypendium Twórczego. Dziś przenosimy się na Podlasie aby poznać charakterystyczne dla tego rejonu, tradycyjne zdobienia domów.
Parlamentarny Dzień Babci i Dziadka

W niedzielę, 19 stycznia, z okazji nadchodzących dni Babci i Dziadka Sejm i Senat już po raz drugi otworzyły swoje drzwi dla Seniorów i ich rodzin. Na gości czekało mnóstwo atrakcji. W tym roku tematem przewodnim była polska kultura ludowa.
Folklor: podręcznik dla zajmujących się ludoznawstwem, Kraków 1901

Biblioteka Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi Oddział w Puławach posiada cenny księgozbiór, który liczy około 360 tysięcy jednostek bibliotecznych, w tym 207 tysięcy wydawnictw zwartych, około 139 tysięcy wydawnictw ciągłych i 12 tysięcy zbiorów specjalnych.
Dziedzictwo kulinarne regionów i produkty wysokiej jakości – webinaria.

Zapraszamy Państwa na cykl wykładów z zakresu regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz na temat produktów żywnościowych wysokiej jakości. Na początek proponujemy spotkanie z kulinarnymi zwyczajami z województwa zachodniopomorskiego.
Reduty – maskarady osiemnastowiecznej Warszawy

Reduty to karnawałowe bale maskowe zapoczątkowane w Warszawie w XVII w. przez Włocha, nazwiskiem Salwador, odbywające się w prowadzonym przez niego eleganckim lokalu. Bawili się na nich wszyscy ze wszystkimi, czyli osoby wyższego i niższego stanu.
Czy wszystko jedno, w co się wierzy? I inne dylematy duchowe.

Często można usłyszeć słowa – „wszystko jedno, w co się wierzy, wystarczy, że się jest dobrym człowiekiem”. Czy można się z tym zgodzić? Czy trzeba się upierać o kwestie doktryny, moralności? Co jest rzeczywiście istotne, a co można pominąć? Bezmyślność i nieumiejętność uzasadnienia swojej wiary oraz wynikających z niej postaw prowadzi do jej pomniejszenia, zaniku, a nawet odstrasza tych, którzy uwierzyć by chcieli.