Jarmark Bożonarodzeniowy
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Krakowskie Przedmieście 66, Warszawa
13 grudnia 2025 r.
godz. 13.00-19.00
Tradycja organizowania jarmarków bożonarodzeniowych jest bardzo długa, sięga średniowiecza. Znane nam źródła mówią, że pierwsze tego typu wydarzenia odbywały się w Wiedniu, już pod koniec XIII wieku. Potem rozpowszechniły się na inne kraje niemieckojęzyczne, aż pojawiły się również w Polsce. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pierwsze jarmarki były niczym innym jak targami mięsnymi. Dopiero z czasem zaczął pojawiać się nowy asortyment i większa liczba handlarzy. Można się było zaopatrzyć nie tylko w produkty kulinarne, ale też w ceramikę, rzeźby i zabawki. Takie wydarzenia przyciągały różnego rodzaju artystów, którzy chętnie występowali przed kupującymi, umilając im czas. W Polsce jarmarki świąteczne organizowano w okresie międzywojennym np. w Krakowie. Natomiast w Warszawie w I połowie XX wieku Zjednoczone Koło Ziemianek w swojej siedzibie przy ul. Kopernika utworzyło Sklep Przemysłu Ludowego, w którym odbywały się przedświąteczne targi. Można tam było kupić przetwory, miody, nabiał, zioła czy płótna. W PRL jarmarków nie organizowano, a tradycja odżyła dopiero na początku XX wieku.
Od kilkudziesięciu lat takimi wydarzeniami może się poszczycić każde większe miasto. Jarmarki są kolorowe i atrakcyjne, ale w większości podobne do siebie. Jeśli natomiast szukacie oryginalnych wyrobów, ręcznie wykonanych przedmiotów z duszą, a także tradycyjnych, regionalnych produktów kulinarnych, to Jarmark Bożonarodzeniowy w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi jest właśnie dla Was. Już 13 grudnia siedziba i podcienia przy budynku NIKiDW na Krakowskim Przedmieściu 66 w Warszawie będą mienić się wszystkimi kolorami i nęcić przechodniów najwspanialszymi zapachami. Na uczestników czekać będą twórcy i rękodzielnicy ze swoimi wyjątkowymi wyrobami idealnymi na prezenty lub do ozdoby świątecznego stołu takimi jak: wyroby zdobione haftami ludowymi, drewniane formy do pierników, krywulki, kosmetyki naturalne, ceramika czy wyroby tkackie. Na stoiskach pojawi się także wiele produktów niezbędnych do przygotowywania świątecznych potraw. Będzie można znaleźć ekologiczne, wytwarzane zgodnie z dawnymi recepturami słodkie wypieki, pieczywo, ryby, wędliny, miody, soki, dżemy, kiszonki i oleje. Jeśli od patrzenia na te smakołyki ktoś zgłodnieje, nie musi się martwić – koła gospodyń wiejskich z całej Polski będą oferowały przysmaki do skosztowania na miejscu.
Wszyscy zainteresowani tradycyjnymi, regionalnymi potrawami świątecznymi będą mogli na żywo obserwować, jak gotuje się dwie mniej popularne zupy wigilijne – zupę migdałową oraz śląską moczkę. Przyrządzał je dla Państwa będzie jedyny taki artysta wśród kucharzy, Aleksander Baron – absolwent Akademii Sztuk Pięknych, który od lat stara się promować polskie tradycje kulinarne. Na gotowaniu się jednak nie skończy, bo powstałe dzieła kulinarne będzie można także degustować.
Dla osób, które będą chciały samodzielnie przygotować, między innymi świąteczne podarki przygotowaliśmy warsztaty. Pod okiem naszych specjalistów własnoręcznie będzie można wykonać ozdoby świąteczne z opłatka, ozdobić pierniki, stworzyć świece rozjaśniające długie zimowe wieczory czy zrobić rozgrzewającą zimową herbatkę.
Zadbamy nie tylko o coś dla oka i żołądka, ale i o atrakcje dla ucha – będzie można zaśpiewać kolędy z Zespołem Pieśni i Tańca „Sokołowianie” oraz wysłuchać dwóch fantastycznych koncertów muzyki folkowej. Na Sali Odczytowej NIKiDW wystąpi przed Państwem powstały w 2008 w Chicago zespół „Megitza” – finalista programu „Must be the music” oraz zdobywca „złotego guzika” od Agnieszki Chylińskiej z programie „Mam talent”. Wieczór zakończy „bliska ziemi, dynamiczna i taneczna” muzyka Kapeli Hanki Wójciak.
Całe wydarzenie poprowadzi Jakub Steuermark, a absolutną wisienką na tym przedświątecznym torcie będą Brodacze ze Sławatycz. Nie znacie ich? To pora nadrobić te zaległości Już 13 grudnia siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie na Krakowskim Przedmieściu 66, w godzinach 13.00-19.00.
Serdecznie zapraszamy!
Wstęp wolny!

