Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym, zaprezentowane zostaną między innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów, palenia kawy z ziaren zbóż, pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Wygłoszone zostaną prelekcje na temat roślin zbieranych z runa leśnego, łąk i zbiorników wodnych, tzw. roślin kuchni głodowej. Elementem prelekcji będą pokazy rozpoznawania roślin, które można użyć do gotowania potraw. Będzie można spróbować dań z tataraku, lebiody, szczawiu i wielu innych roślin, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Spółdzielnie Spożywcze zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.
W programie wydarzenia:
- Wykład: „Historyczne dziedzictwo przyrodnicze, czyli kilka słów o kuchni głodowej”
- Pokaz tłoczenia soków na zimno połączony z degustacją
- Pokaz palenia i degustacji kawy zbożowej
- Pokaz gotowania kompotów i degustacja
- Pokaz przygotowania suszu i syropu z roślin zielonych, połączony z degustacją
- Stoisko degustacyjne: chleb smażony z cukrem i chleb smażony z gzikiem
- Wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych
- Stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z tradycyjnymi potrawami
- Stoisko producentów z tradycyjnymi produktami i przetworami
- Stoisko edukacyjne dla dzieci
- Bogaty program artystyczny
Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki (koło Poznania)
Więcej na stronie: https://muzeum-szreniawa.pl/impreza-plenerowa-z-wiejskiego-stolu-6-lipca-godz-11-00-17-00/