Organizatorami konkursu byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
„Bitwa Regionów” to niepowtarzalna okazja do zaprezentowania umiejętności kulinarnych uczestników konkursu i promocji lokalnych potraw oraz kultury i tradycji ludowych. Po zaciętych eliminacjach i półfinałach wojewódzkich 16 najlepszych Kół wzięło udział w finale ogólnopolskim. Zwyciężyło KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” (województwo wielkopolskie), które przygotowało gęsinę z sosem z wina porzeczkowego i czerwoną kapustą. Drugie miejsce zajęło KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” (województwo mazowieckie) za rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem. Trzecie miejsce przypadło KGW w Durągu (województwo warmińsko-mazurskie) za dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany.
Gratulujemy laureatom oraz wszystkim KGW
Fot. Rafał Karpiński