Wyniki Konkursu „Przednówek. Kiedy gotuję to nie marnuję”

Konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku został rozstrzygnięty. Nagrodę główną zdobyła Weronika Szpura z KGW Korniczanki ze Starej Kornicy, która przygotowała Pomarańczowe kluski z kurdybankiem.

Jury przyznało również dwa wyróżnienia dla:
1. Anny Walach z KGW w Zagrodach za przepis na Śniadaniową potrawę z lebiodki
2. Sylwii Kuś-Vegi za przepis na Pyszne kluski z czerstwego chleba

Jak podaje FAO każdego roku wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi, 1/3 żywności produkowanej na świecie. Propagowanie niemarnowania żywności jest więc sprawą bardzo ważną. Konkurs „Przednówek. Kiedy gotuję to nie marnuję” idealnie wpisał się w tę problematykę. Mamy nadzieję, że nasza inicjatywa przyczyni się do uświadomienia większości z nas, żeby nie marnować jedzenia i nie wyrzucać go zbyt pochopnie.

Zaproszenie do udziału w Konkursie spotkało się z dużym zainteresowaniem. Otrzymaliśmy około 120 zgłoszeń z całej Polski. Wszystkie receptury były bardzo oryginalne. Przeważały wariacje na temat klusek, zapiekanek, omletów i pasztetów – proste i szybkie do przyrządzenia. Konkurs pokazał, że w Polsce najwięcej marnuje się chleba, ziemniaków i bulionu. Prawie każdy przepis zawierał choć jeden z tych składników. „Warto podkreślić, że byliśmy zaskoczeni jakością nadesłanych fotografii. Sposób podania, kompozycja, nawet oświetlenie – wszystko to na bardzo wysokim poziomie” – powiedział Jacek Żukowski, koordynator projektu. „Przy ocenie prac braliśmy pod uwagę inwencje twórcze uczestników, zgodność przepisów z celem i ideą konkursu oraz estetykę zdjęć przedstawiających efekt końcowy. Nagrodzone przez nas danie spełniło te kryteria. Jego autorka wykorzystała nie tylko składniki z poprzedniego obiadu, ale typowe dla kuchni przednówkowej zioła” – uzasadnili swój wybór członkowie jury.

Miejsce 1. Pomarańczowe kluski z kurdybankiem

Danie nagrodzone pierwszą nagrodą łączy w sobie dwie idee konkursu, niemarnowanie żywności (resztki z obiadu) z tym, co na przednówku można zebrać w przydomowym ogrodzie lub najbliższej okolicy (bluszczyk kurdybanek, pokrzywy).

Składniki:
• ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu)
• mąka ziemniaczana
• sól
• gotowana marchewka (może być z wywaru na zupę)
• jaja (1 szt. na 0,5 kg przekręconych przez maszynkę ziemniaków i marchewki)

Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę przekręcić przez maszynkę. Przygotować taką samą ilość marchewki i ziemniaków Masę połączyć, dodać jajo i lekko posolić (trzeba mieć na uwadze to, że do gotowania ziemniaków i marchewki mogła być dodana sól). Zlepić kulę, rozpłaszczyć i zaznaczyć cztery części. Czwartą część wyjąć i dołożyć do pozostałych, a w to miejsce dosypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby wypełniła czwartą część. Zagnieść ciasto i formować kluski (podobnie jak kluski śląskie). Ugotować. Podawać z sałatką z pokrzywy i bluszczyka kurdybanka. Można także przygotować jakieś mięsko. Ozdobić ziołami.

Sałatka z pokrzywy i bluszczyka kurdybanka
• 50 średniej wielkości listków pokrzywy
• 10 średniej wielkości szczypiorków
• 30 gałązek bluszczyka kurdybanka
• 20 średniej wielkości listków sałaty

Sos:
• 2 łyżki octu jabłkowego
• 2 łyżki oleju słonecznikowego lub lnianego tłoczonego na zimno
• szczypta soli
• szczypta suszonego tymianku

Składniki połączyć. Przygotować godzinę przed dodaniem do sałatki.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki opłukać. Pokrzywę zalać wrzątkiem na 2 minuty, a następnie wyjąć i zalać zimną wodą na 2 minuty. Wodę zlać i włożyć do miski. Sałatę i szczypiorek pokroić. Z bluszczyka kurdybanka zerwać listki i dodać do sałatki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Polać sosem przygotowanym godzinę wcześniej. Wymieszać. Podawać z kluskami.

Wyróżnienie I. Śniadaniowa potrawa z lebiody

Podstawę tego dania stanowi to, co można zebrać „w przyrodzie” na przednówku i wykorzystać w kuchni.

Składniki:
• młode liście lebiody
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki śmietany słodkiej
• sól, pieprz do smaku
• łyżka smalcu
• 2 jajka

Przygotowanie:
Liście lebiody płuczemy, wrzucamy do gotującej się wody i parzymy około 2 minuty. Następnie odcedzacie (można przelać zimną wodą, żeby zachowała ładny zielony kolor).
Na patelni rozgrzać smalec i dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie posiekaną lebiodę. Dusić pod przykryciem około 5-10 minut. Na koniec zabielić śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Dodatkowo wbić jajka i dusić na małym ogniu, aż białko się zetnie. Podawać prosto z patelni z ulubionym pieczywem.

Wyróżnienie II. Pyszne kluski z czerstwego chleba

Danie zostało przygotowane z czerstwego chleba i bułek, czyli w pełni wpisuje się w niemarnowanie żywności. Jego podstawę stanowi to, co można zebrać „w przyrodzie” na przednówku i wykorzystać w kuchni.

Składniki:
• czerstwe pieczywo
• mleko
• jajko
• resztki wędliny
• boczek
• cebula
• 3 łyżki mąki
• sól, pieprz, kurkuma
• natka pietruszki

Przygotowanie:
Dwie czerstwe bułki i cztery czerstwe kromki chleba namoczyć w letnim mleku i zostawić do napęcznienia. W tym czasie resztki wędlin (szynkę, kiełbasę) pokroić w drobną kostkę, podobnie jak cebulę, którą przysmażyć na boczku. Do namoczonego i odciśniętego z mleka pieczywa dodać trzy łyżki mąki pszennej, resztki skrojonych wędlin, jajko, szczyptę soli, pieprzu, kurkumy, zielonej pietruszki i wystudzoną część cebulki z boczkiem. Wszystko dobrze wymieszać i uformować kulki (wyszło osiem). Następnie ugotować je w rosole przez około dziesięć minut na lekkim gazie, wyjąć, polać pozostałą częścią usmażonego boczku z cebulką i posypać zieloną pietruszką.

Serdecznie dziękujemy za udział w naszym Konkursie i zapraszamy na kolejne.

Red. J.R.

Foto. archiwum NIKiDW (zdj. nadesłane na konkurs)

 

Uprzejmie informujemy, że Wnioski na współorganizację wydarzeń kulturalnych
przyjmujemy wyłącznie na aktualnym Formularzu Wniosku, który jest dostępny pod linkiem:
https://nikidw.edu.pl/wspolpraca/.

Przed złożeniem Wniosku o dofinansowanie prosimy o dokładne zapoznanie się
z obowiązującym Regulaminem współorganizacji NIKiDW.