Dzisiejszy film otwiera cykl szkoleń internetowych dla kół gospodyń wiejskich pt. „Dziedzictwo kulinarne regionów – produkty wysokiej jakości”, który został zorganizowany przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego jesienią 2024 r.
Szkolenia miały charakter regionalny i tematyczny. Szkolenia regionalne dotyczyły dziedzictwa kulinarnego poszczególnych regionów i adresowane były do kgw z obszaru określonego województwa. Szkolenia tematyczne obejmowały z kolei takie zagadnienia jak: żywność wysokiej jakości – oznaczenia i certyfikaty, rodzime rasy zwierząt i dawne odmiany roślin w przetwórstwie żywności, szlaki kulinarne, produkty regionalne i tradycyjne, jak rozpoznawać żywność wysokiej jakości, czym się kierować przy wyborze produktów, jak promować własne produkty tradycyjne (konkursy kulinarne, imprezy okolicznościowe itp.), jak prezentować produkty i potrawy tradycyjne i regionalne Szkolenia prowadzone były przez ekspertów Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zapraszamy do obejrzenia nagrań z naszych webinariów.