15/02/2024
Tradycje kulinarne są ważną częścią kultury i obyczajowości.. Przekazywane z pokolenia na pokolenie umiejętności, wiedza oraz różne techniki produkcji i przetwarzania żywności, jak również obyczaje i kultura stołu są świadectwem rozwoju cywilizacyjnego, poziomu życia i statusu społecznego. Są znakiem regionalnej i narodowej odrębności, naszym dziedzictwem kulturowym....
więcej
15/02/2024
Wspólny obszar zamieszkania sprawia, że ludzie wchodzą ze sobą w różne relacje i zależności, kształtują się więzi społeczne, obyczaje i tradycja. W przypadku społeczności wiejskiej, która przez jakiś czas była izolowana od zewnętrznych wpływów widać to szczególnie....
więcej
15/02/2024
Polskie tańce narodowe wywodzą się z kultury ludowej, ale w trakcie swego rozwoju historycznego tak się zmieniały, że obecnie niewiele mają wspólnego ze swoimi wiejskimi pierwowzorami. Zachowały jednak cechy charakterystyczne dla regionu, z którego się wywodzą....
więcej
14/02/2024
Architektura wsi jest wyrazem dziedzictwa narodowego. W dużej mierze rozwijała się niezależnie od architektonicznych mód panujących na obszarach miast. Zasadą budownictwa wiejskiego były użyteczność i praktyczność rozwiązań technicznych, wynikające z doświadczeń wielu pokoleń i miejscowej tradycji....
więcej
14/02/2024
Perebory, nazwane także przez ludność wiejską perebowrami, priborami, zaborami, wyborami, pasamonami to oryginalny ornament tkacki wykonany techniką wybierania, tworzący pasowy wzór, w którym partie deseniowe tkane są jednocześnie z gładkim płótnem, wykonywany na terenach północno-wschodniej Lubelszczyzny i wschodniej części obecnego województwa podlaskiego....
więcej
14/02/2024
Już od zarania dziejów karczmy stanowiły nieodłączny element polskiego krajobrazu. Były miejscem rozrywki, spotkań towarzyskich i odpoczynku po męczącej podróży. ...
więcej
14/02/2024
Wielkopolska to kraina historyczna położona w zachodniej i środkowej części Polski, głównie w dorzeczu Warty oraz częściowo środkowej Odry i dolnej Wisły....
więcej
14/02/2024
Z Agnieszką Radomską – twórczynią ludową i orędowniczką regionu brzezińskiego i jego tradycji rozmawiała Magdalena Trzaska....
więcej
14/02/2024
Bojkowie to grupa etniczna pochodzenia rusińskiego i wołoskiego, sąsiadująca od wschodu z Hucułami, a od zachodu z Łemkami, która w przeszłości zamieszkiwała teren całych Bieszczad i część Zakarpacia. W czasie II wojny światowej większość Bojków wysiedlono w głąb ówczesnego ZSRR, reszta rozproszyła się po Polsce. Dzisiaj zasiedlają oni tereny Ukrainy....
więcej
14/02/2024
Są najmniejszą mniejszością narodową w Polsce. Choć z naszym krajem są związani od XIV wieku, wciąż wielu Polaków nie ma pojęcia o ich istnieniu. Karaimów – bo o nich mowa, żyje dziś wśród nas około 200. ...
więcej
14/02/2024
Tatarzy są obecni w Polsce od ponad sześciu wieków. Niegdyś grupa ta miała znaczący wpływ na życie społeczne, gospodarcze i militarne naszego kraju. Obecnie poza miejscami największych skupisk tatarskich mało kto pamięta o ich istnieniu....
więcej
14/02/2024
Gdy jedziemy na Kaszuby, pierwsze co rzuca się w oczy to nazwy miejscowości pisane często w dwóch językach – polskim i kaszubskim. Jednak nie tylko język jest tu wyróżnikiem. W dalszej części rozmowy z Magdaleną Trzaską – o tradycjach, kuchni i symbolach kaszubskich opowiada Mateùsz Titës Meyer z Fundacji Kaszuby....
więcej
2023 © Copyright Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Created by Openform

Blog