16/02/2024
„Istota tkwi w umiejętności angażowania wszystkich zmysłów do opanowania żywiołów: ognia, wody, w tym gliny. Garncarnia to nasze miejsce na ziemi. Z ziemi, z gliny je tworzymy. Stawiamy piece garncarskie, palimy w nich drewnem, toczymy na kołach garncarskich. Zapraszamy wszystkich z pasją i poszukujących i tych, którzy już ją odnaleźli”...
więcej
16/02/2024
Najwięksi Polacy urodzili się w dworach: Mikołaj Rey, Jan Kochanowski, Tadeusz Kościuszko, Kazimierz Pułaski, Józef Wybicki, Adam Mickiewicz, Cyprian Kamil Norwid, Henryk Sienkiewicz, Ignacy Kraszewski, Ignacy Jan Paderewski, Józef Piłsudski, Stanisław Moniuszko, Karol Szymanowski, Tadeusz Bór-Komorowski, Witold Pilecki…. Są nazwiska, które tworzą istotę polskiej historii. ...
więcej
16/02/2024
O najważniejszych elementach odrębności kulturowej Ormian polskich oraz o trudnościach w zachowaniu tożsamości kolejnych pokoleń, z Martą i Maciejem Bohosiewiczami z Fundacji Ormiańskiej (ARMENIAN FOUNDATION) rozmawiały Aleksandra Szymańska i Magdalena Trzaska....
więcej
15/02/2024
Andrzej Budz to artysta wielowymiarowy. Muzyk, muzykant, twórca i rekonstruktor instrumentów pasterskich, ale nie tylko. Potrafi wykonać dudy podhalańskie, czyli tzw. kozę oraz skrzypce a’la Stradivarius. Jeden z bohaterów filmu dokumentalnego o twórcach ludowych na Podhalu wyprodukowanego przez TVP3 Kraków dla Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi....
więcej
15/02/2024
Prezentujemy pierwszą z cyklu rozmów z laureatami 56. Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu Dolnym. Z Danielem Horoszczakiem z Łemkowskiego Zespołu Śpiewaczego Łastiwoczka z Przemkowa (wyróżnienie w kategorii Zespoły Śpiewacze) rozmawiali Elżbieta Osińska-Kassa i Mamadou Diouf. ...
więcej
15/02/2024
Z Arturem Tańskim z Męskiej Grupy Śpiewaczej Zespołu „Pod Borem” z Zawad (III nagroda w kategorii Zespołów Śpiewaczych) rozmawiali Elżbieta Osińska-Kassa i Mamadou Diouf...
więcej
15/02/2024
Z Justyną Chmielek-Korbut i Emilią Hajduk z Zakliczyna (Nagroda II stopnia Konkursu „Mistrz i Uczeń”, ufundowana przez NIKiDW) rozmawiali Elżbieta Osińska-Kassa i Mamadou Diouf...
więcej
15/02/2024
O folklorze Górali Zagórzańskich i historii zespołu Dolina Mszanki z Patrykiem Grzędziakiem, prezesem Zespołu Folklorystycznego DOLINA MSZANKI, rozmawia Rafał Karpiński...
więcej
15/02/2024
O zawiłej historii cymbałów w polskiej kulturze ludowej z profesorem Piotrem Dahligiem, etnomuzykologiem z Uniwersytetu Warszawskiego, rozmawia Rafał Karpiński....
więcej
15/02/2024
O  dunajowaniu w gminie Łukowa z Wiesławą Kubów, dyrektorką Gminnego Ośrodka Kultury w Łukowej, rozmawia Magdalena Trzaska....
więcej
15/02/2024
Tradycje kulinarne są ważną częścią kultury i obyczajowości.. Przekazywane z pokolenia na pokolenie umiejętności, wiedza oraz różne techniki produkcji i przetwarzania żywności, jak również obyczaje i kultura stołu są świadectwem rozwoju cywilizacyjnego, poziomu życia i statusu społecznego. Są znakiem regionalnej i narodowej odrębności, naszym dziedzictwem kulturowym....
więcej
15/02/2024
Wspólny obszar zamieszkania sprawia, że ludzie wchodzą ze sobą w różne relacje i zależności, kształtują się więzi społeczne, obyczaje i tradycja. W przypadku społeczności wiejskiej, która przez jakiś czas była izolowana od zewnętrznych wpływów widać to szczególnie....
więcej
2023 © Copyright Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Created by Openform

Blog