Dożynki w Spale – święto zapoczątkowane przez prezydenta Ignacego Mościckiego w roku 1927 – rozpoczęły się uroczystą mszą świętą, w której uczestniczyli rolnicy z całej Polski, przedstawiciele władz oraz licznie zgromadzeni mieszkańcy. Był to czas dziękczynienia za plony, modlitwy o dalsze błogosławieństwo dla polskiej wsi i hołdu złożonego trudowi pracy na roli.
Po zakończeniu mszy, ulicami Spały przeszedł uroczysty korowód 16 wieńców dożynkowych, wykonanych ze zbóż charakterystycznych dla regionów, z których przybyły delegacje. Każdy wieniec był dziełem wielu rąk i serc – miał formę nie tylko tradycyjnej korony, ale także symbolicznych kształtów ula czy dłoni, oddających sens wspólnoty, pracy i natury. Symbolicznym sygnałem na ligawce zainaugurowano cały ceremoniał dożynkowy – ten moment podkreślił uroczysty i jednocześnie ludowy charakter wydarzenia.
Wszystkie delegacje rolników prezentujące swoje wieńce otrzymały z rąk ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stefana Krajewskiego pamiątkowe statuetki, jako wyraz szacunku i uznania za ich wysiłek.
Chleb jako dar i zobowiązanie
Ważnym momentem było odegranie hymnu państwowego przez Orkiestrę Reprezentacyjną Wojsk Obrony Terytorialnej. To właśnie podczas dożynek w sposób szczególny brzmi „Jeszcze Polska nie zginęła” – wśród tych, którzy każdego dnia swoją pracą zapewniają bezpieczeństwo żywnościowe kraju.
Zgodnie z tradycją, starostowie dożynek: Anna Jaszczoł i Szymon Kluka, przekazali chleb z tegorocznych zbiorów na ręce wiceministrów Jacka Czerniaka i Adama Nowaka. Ten gest, będący wyrazem wdzięczności i wspólnoty, symbolizował dzielenie się owocem pracy z całą wspólnotą narodową:
Uroczyste wręczenie odznak „Zasłużony dla Rolnictwa”
Podczas dzisiejszych Dożynek Polskich w Spale, minister Stefan Krajewski wręczył wyjątkowe odznaczenia honorowe „Zasłużony dla Rolnictwa”. Na scenę zostali zaproszeni wyróżnieni:
- Dariusz Krzysztof Łosiak;
- Krzysztof Orłowski;
- Dariusz Witold Kołodziejczyk;
- Maciej Marcin Franaszczyk;
- Bogdan Kącki;
- Agnieszka Beata Sudra;
- Marek Milski;
- Henryk Jastrzębski;
- Adrian Bukowski;
- Agnieszka Pawlikowska;
- Szymon Kluka.
Minister pogratulował wszystkim odznaczonym i podziękował za ich wkład i zaangażowanie w rozwój polskiego rolnictwa.
Ze swojej strony Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi przygotował strefę dla rodzin z dziećmi. Na Polance Prezydentów RP stanęło kilkanaście namiotów z twórcami ludowymi, warsztatami rękodzielniczymi i smakołykami przygotowanymi przez Panie z KGW. Wielkim zainteresowaniem najmłodszych cieszyły się warsztaty wyrobu naczyń glinianych i kowalskie. Spektakularny pokaz „na żywo” pieczenia sękacza na wolnym ogniu zgromadził nie mała grupę obserwatorów i smakoszy. Namioty Instytutu oblegali najmłodsi i trochę starsi ochotnicy do konkursu „koło fortuny”. Ponadto zobaczyć można było pokaz tkactwa, tradycyjnej wycinanki łowickiej,, nauczyć się układać kwiaty, a nawet robić wieńce dożynkowe. Pełni naszej oferty uzupełniały stoiska rzeźbiarskie, warsztaty mydlarskie, hafciarski i koronkarskie.
Oprac. Rafał Karpiński
Źródło:
https://www.gov.pl/web/rolnictwo/dozynki-polskie-w-spale-2025–swieto-wdziecznosci-za-trud-rolnika