Inscenizacja stołu wielkanocnego w NIKiDW

Inscenizacja przedstawia święcone, czyli tradycyjne, uroczyste śniadanie wielkanocne rozpoczynane zaraz po nabożeństwie rezurekcyjnym. Zapraszamy do obejrzenia w siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Na suto zastawionym stole znajdują się:

  • słodkie wypieki, takie jak baby drożdżowe i mazurki,
  • mięsiwa różnego rodzaju: wędliny, kiełbasy, pasztety i galarety,
  • nieodzowny żur,
  • niepodzielnie królujące na Wielkanoc jajka.

W centralnym miejscu stołu ustawiony został biały baranek – symbol zwycięstwa życia nad śmiercią – oraz zielony owies, znak nadchodzącej wiosny i oznaka nowego życia.

Wszystko, co znajdowało się na wielkanocnym stole, musiało być poświęcone. Uważano, że nie godzi się w dniu Zmartwychwstania Pańskiego jeść pokarmów nieomodlonych. Wierzono, że uprzednie ich święcenie zabezpieczy biesiadników przed skutkami nadmiernego obżarstwa, które – po długim poście – nierzadko kończyło się chorobą, a w skrajnych przypadkach nawet śmiercią.

Inscenizacja prezentuje święcone drobnoszlacheckie z przełomu XIX i XX wieku (stół i krzesła – koniec XIX wieku, obrus siatkowy – początek XX wieku).

Zapraszamy do obejrzenia inscenizacji, która znajduje się w Holu Dolnym Instytutu.
Wstęp wolny od poniedziałku do piątku w godzinach 10-16. 

Fot. Rafał Karpiński

Podstrony

Powiązane aktualności

2023 © Copyright Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Created by Openform