Finał Bitwy Regionów 2024 w Gnieźnie

W niedzielę, 22 września 2024 r. na placu Świętego Wojciecha w Gnieźnie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu „Bitwa Regionów”, w którym koła gospodyń wiejskich rywalizowały o tytuł najlepszej regionalnej potrawy przygotowanej w oparciu o lokalne produkty i własną recepturę.

Organizatorami konkursu byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.

„Bitwa Regionów” to niepowtarzalna okazja do zaprezentowania umiejętności kulinarnych uczestników konkursu i promocji lokalnych potraw oraz kultury i tradycji ludowych. Po zaciętych eliminacjach i półfinałach wojewódzkich 16 najlepszych Kół wzięło udział w finale ogólnopolskim. Zwyciężyło KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” (województwo wielkopolskie), które przygotowało gęsinę z sosem z wina porzeczkowego i czerwoną kapustą. Drugie miejsce zajęło KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” (województwo mazowieckie) za rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem. Trzecie miejsce przypadło KGW w Durągu (województwo warmińsko-mazurskie) za dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany.

Gratulujemy laureatom oraz wszystkim KGW

Fot. Rafał Karpiński

Podstrony

Powiązane aktualności

2023 © Copyright Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Created by Openform