Dziedzictwo kulinarne regionów – webinaria dla KGW!

Już w przyszłym tygodniu rozpocznie się cykl nieodpłatnych szkoleń internetowych dla kół gospodyń wiejskich pt. „Dziedzictwo kulinarne regionów – produkty wysokiej jakości”, organizowanych przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi, we współpracy z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Szkolenia, w formie 1,5 godzinnych webinariów rozpoczynają się 28 października i potrwają do 29 listopada br., o stałych godzinach 17 – 18.30.

Święto Niepodległości w NIKiDW

11 listopada, jak co roku, zapraszamy na wspólne świętowanie. Budynek Instytutu zostanie podświetlony w barwach narodowych, a na tarasie odbędzie się koncert pieśni patriotycznych.

Dynia – piękna, smaczna, zdrowa

Dynia to prawdziwa królowa jesieni. Wielość jej odmian charakteryzujących się rozmaitą kolorystyką i kształtami sprawia, że może być prawdziwą ozdobą naszego domu czy ogródka. Oprócz walorów dekoracyjnych jest jeszcze smaczna, zdrowa i oczywiście niezastąpiona podczas coraz bardziej popularnej w naszym kraju zabawy Halloween.

Międzynarodowy Dzień Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego

21 lat temu Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Edukacji, Nauki i Kultury, (znana szerzej pod skróconą nazwą UNESCO) przyjęła konwencję o ochronie różnorodności kulturowej wyrażanej w tradycyjnych praktykach, umiejętnościach i wiedzy. To właśnie w lokalnych tradycjach kryje się niematerialne dziedzictwo kulturowe, a dziś, 17 października, po raz pierwszy na całym świecie obchodzimy jego dzień.