Wczytywanie

40 mln zł dla Kół Gospodyń Wiejskich

W 2019 r. dla Kół Gospodyń Wiejskich, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.  zarezerwowała 40 mln złotych dotacji. Maksymalna kwota dofinansowania wyniosła 5000 zł i należało ją przeznaczyć na realizację zadań statutowych KGW. O dotację mogły ubiegać się koła wpisane do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich prowadzonego przez ARiMR. Otrzymane pieniądze musiały zostać wykorzystane do końca roku

2020 rokiem Teodora Axentowicza!

W 2019 roku minęła 160 rocznica narodzin malarza, rysownika, grafika i rektora ASP w Krakowie Teodora Axentowicza. Aby upamiętnić artystę i jego twórczość Sejm podjął uchwałę, mianującą twórcę jednym z patronów roku 2020. W dokumencie podkreślono zasługi  Teodora Axentowicza dla Ojczyzny, jego udział w życiu polskiej emigracji i wkład w rozwój kultury narodowej. Przypomniano o jego

Biesiada Kanonu Kuchni Polskiej

W grudniu 2019 roku w siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi,  przy Krakowskim Przedmieściu 66, w Sali Odczytowej odbyła się Biesiada Kanonu Kuchni Polskiej. Biesiada była okazją do przedstawienia zaproszonym gościom najnowszej publikacji poświęconej  tradycyjnym potrawom naszej narodowej kuchni  „Kanon Kuchni Polskiej”, której wydawcą   jest Instytut.  Publikacja została przygotowana na zlecenie  Ministerstwa Rolnictwa i

Instytut wspiera Caritas

Narodowy Instytut Kultury i  Dziedzictwa Wsi w grudniu 2019 r. wsparł ogólnopolską kampanię Caritasu i Telewizji Polskiej „Polska Pomaga”, której celem jest pomoc na rzecz konkretnych, najbardziej potrzebujących osób, prezentacja dzieł miłosierdzia w Polsce, oraz integracja społeczna i zachęta do bardziej solidarnego przeżywania Świąt Bożego Narodzenia. Przez trzy pierwsze niedziele Adwentu, Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa

Kanon Kuchni Polskiej wydany!

Z inicjatywy  Ministra Rolnictwa, Jana Krzysztofa  Ardanowskiego Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi wydał w grudniu w 2019  publikację „Kanon Kuchni Polskiej”. Głównym impulsem do stworzenia zbioru przepisów tradycyjnych polskich potraw były obchody 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę.. Prace nad publikacją trwały od 2018 roku pod kierownictwem profesora UMK, Jarosława Dumanowskiego oraz Macieja Nowickiego, szefa

Kiermasz świąteczny pod hasłem „Polska Smakuje”

 Od 18 do 20 grudnia 2019 roku przed siedzibą Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, przy ul. Krakowskie Przedmieście 66 w Warszawie odbywał się Kiermasz Świąteczny pod hasłem „Polska Smakuje”. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa

„Dzisiaj w Betlejem” – nowe zwrotki

02.01.2020 roku Fundacja Orszak Trzech Króli ogłosiła wyniki konkursu poetyckiego polegającego na napisaniu kolejnej zwrotki kolędy „Dzisiaj w Betlejem”. Konkurs poetycki polegający na napisaniu kolejnej zwrotki kolędy ”Dzisiaj w Betlejem” został zorganizowany przez Fundację Orszak Trzech Króli. Zgodnie z założeniami nowa strofa musiała być  twórczością autorską, nawiązywać do motywów oraz tradycji Świąt Bożego Narodzenia, do

Nowa publikacja w naszych zbiorach

W 2019 r. biblioteka Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi wzbogaciła swoje zbiory o niezwykle cenną i długo wyczekiwaną pozycję prof. Mariana Pokropka pt. „Etnografia. Materialna kultura ludowa Polski na tle porównawczym”. Książka porusza zagadnienia dotyczące kultury materialnej na tle procesów gospodarczych i społecznych oraz zmiany, przekształcenia wynikające z postępu technologicznego. Profesor Marian Pokropek to jeden

V Olimpiada Aktywności Wiejskiej

Sołectwo Hołody, Stowarzyszenie KGW Gminy Stawiski oraz Stowarzyszenie Kreatorzy Rzeczywistości – to zdobywcy pierwszych miejsc V edycji Olimpiady Aktywności Wiejskiej. Laureatów wybrano z ponad 62 zgłoszeń. Nagrody finalistom wręczył wicemarszałek województwa podlaskiego, Stanisław Derehajło. W puli było ponad 55 tys. zł. Oceniano przedsięwzięcia realizowane od 1 września 2018 do 31 sierpnia 2019 roku. Przyznano nagrody i

Sielawa i Wereszczaka. Palce lizać

 W grudniu 2019 roku został opublikowany „Kanon Kuchni Polskiej”. Z inicjatywy Ministra Rolnictwa, Jana Krzysztofa Ardanowskiego powstała publikacja 100 tradycyjnych polskich potraw z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości. przez Polskę. Wśród wybranych i umieszczonych w książce przepisów.  znajdują się m.in. te na dania  z sielawy i wereszczaka to  przykłady przysmaków regionalnych o których niewiele wiemy. „Kanon Kuchni

pl_PLPolish
pl_PLPolish