Warszawskie Święto Chleba na stale wpisało się już w kalendarz jesiennych wydarzeń stolicy. To już 21. odsłona tego święta, popularyzującego tradycję ludową i polski folklor. Przypomina również obrzędy związane z chlebem.
W roli głównej wystąpi oczywiście pieczywo od znamienitych mistrzów piekarskich. Zaproszone piekarnie zaprezentują niezwykły wybór swoich wypieków, przyrządzonych według starych, sprawdzonych receptur. Dodatkowo na stoiskach producentów wyrobów regionalnych będzie można nabyć wspaniałe dodatki do chleba: wędliny, miody, sery i kiszonki. Ofertę kulinarną dopełnią stoiska kół gospodyń wiejskich, które przygotują dania kuchni tradycyjnej.
Oprócz wrażeń kulinarnych nie zabraknie również wyrobów twórczości ludowej, takich jak: haft, koronka, ceramika i wiele innych.
Tradycją wydarzeń organizowanych przez Instytut są warsztaty, na których można poznać tajniki starych ludowych rzemiosł. Tym razem zapraszamy na zajęcia z wypieku chleba, sękacza oraz ubijania masła. Oczywiście przygotowane przez siebie produkty będzie można od razu skosztować lub zabrać do domu i podzielić się wytworami swojej pracy z bliskimi.
Jak zawsze przy takich okazjach, scena przed Instytutem rozbrzmiewać będzie tradycyjną muzyką w wykonaniu zespołów i kapel ludowych. Wystąpią dla Państwa: Zespół Śpiewaczy „Zagrodzka Nuta”, Dziecięco-Młodzieżowy Zespół Pieśni i Tańca w Bedlnie, Regionalny Zespół Ludowy „Karniewiacy”, Zespół Pieśni i Tańca „Zawierucha” oraz Vołosi.
Zapowiada się zatem bardzo ciekawy dzień!
Serdecznie zapraszamy!
Wstęp wolny!