Noble cook - a gift for young housewives 1885

Biblioteka Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi Oddział w Puławach posiada cenny księgozbiór, który liczy około 360 tysięcy jednostek bibliotecznych, w tym 207 tysięcy wydawnictw zwartych, około 139 tysięcy wydawnictw ciągłych i 12 tysięcy zbiorów specjalnych.

There are two valuable collections in the library's collection: old prints (828 volumes from the 16th-18th centuries) and 19th-century polonica (about 8200 volumes), which make up the National Library Resource. Here we would like to present to you the most interesting and valuable collections that the library has in its collection. We also invite you to visit the Library of the NIKIDW Branch in Pulawy, where readers can directly acquaint themselves with selected titles.

***

Marciszewska, Maria
Kucharka szlachecka : podarek dla młodych gospodyń. T.1, Kucharstwo. T.2, Spiżarnia / przez M. z K. Marciszewską. Wyd. 3 popr. znacz. pow. Kijów : Nakł. Księgarni Bolesława Koreywy, 1885

Temat gotowania, przyrządzania, podawania potraw, czyli tzw. „sztuka kulinarna” znany jest od zarania świata. Z łaciny słowo culina oznacza „kuchnię”.

Natomiast kulinaria to ogół zagadnień związanych z potrawami, umiejętność przygotowywania jedzenia w sposób smaczny, pożywny i estetyczny.

W różnych regionach świata, zależnie od dostępności źródeł pożywienia i wielowiekowej tradycji, wykształciły się różne zwyczaje kulinarne.

A co za tym idzie powstały setki, czy też tysiące, książek i publikacji, opisujących wszystko, co jest związane z przyrządzaniem i gotowaniem potraw. Spisano i wydrukowano miliony przepisów kulinarnych.

W zbiorach Biblioteki Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi znaleźć można bogaty księgozbiór dotyczący tematyki kulinarnej. Na szczególną uwagę zasługuje pozycja:
Marii Marciszewskiej – „Kucharka szlachecka ” Wyd. 3 z 1885 roku.

Autorka przedstawiająca siebie jako „Litwinkę zamieszkałą na Ukrainie”, to twórczyni, zbieraczka i kolekcjonerka prostych przepisów kulinarnych. Sama książka podzielona jest na dwa współoprawne tomy:
* Tom 1 – Kucharstwo
* Tom 2 – Spiżarnia
Wydanie trzecie z 1885 roku, które znajduje się w zbiorach Biblioteki Instytutu, zawiera
ok. 3000 receptur, przepisów kuchennych, spiżarnianych, domowo-gospodarskich a także porady dotyczące prowadzenia domu i spiżarni.

Znajdziemy tu przepisy na pyszne zupy, kluski, wykwintne mięsa czy też zapomniane w naszej kuchni perduty, leguminy, jesiotrzynę oraz dzikie ptactwo. Z książki dowiemy się jak przygotować doskonałe, domowej roboty kiełbasy, likiery, konfitury.

„Kucharka szlachecka” to też poradnik mówiący o sposobach przygotowywania potraw, czy radzenia sobie z przesolonymi daniami. We wstępie Maria Marciszewska pisze że, jest to „podarek dla młodych gospodyń”. Dlatego też książka zawiera także „babcine” sposoby pastowania podłóg, wywabiania plam, prania jedwabiu, tuczenia zwierząt, a także przygotowywania kremu do twarzy i dbania o włosy.

Autorka w sprawdzonych przez siebie i dostępnych wszystkim przepisach proponuje przykładowe obiady na cały kwartał czy na Wielki Post. Poleca jak w wykwintny, smaczny i prosty sposób ustawić stół na Wielkanoc, Wigilię Bożego Narodzenia, jak przygotować śniadania: gorące czy na i zimno, jak podać herbatkę po angielsku, czy też jak sposobem Kijowskim upiec ciasto lub usmażyć konfiturę. Lektura dzieła sprawia, że chciałoby się natychmiast przystąpić do praktycznego wykorzystania podanych przez autorkę przepisów.

Poniżej „Dyspozycja obiadów z postem” oraz przepisy „na Szczupaka” wzięte z „Kucharki szlacheckiej”:

MARCISZEWSKA Maria to również autorka książki wydanej w 1859 pt.: „Suche konfitury sposobem kijowskim”, w której pisze: „mogę śmiało zapewnić, że przy akuratnem zachowaniu moich przepisów i użyciu najwięcej potrzebnej cierpliwości…konfitur w domu urządzonych mniej, jak o połowę kosztować będzie, aniżeli kupne”.

W 2014 roku nakładem Wydawnictwa „Graf_ika Usługi Iwona Knechta” ukazał się reprint „Kucharki szlacheckiej” Marii Marciszewskiej. Książka zawiera przepisy i porady, ozdobione niezwykłej urody, bardzo misternymi rycinami.

Zapraszamy do lektury tej i innych publikacji dotyczących kulinariów w zbiorach Biblioteki Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Może staną się one inspiracją dla współczesnych gospodyń i zachęcą je do sięgania i wykorzystywania tradycyjnych, starych, „babcinych” przepisów.

Oprac. Bogusław Wiśniewski
Red. Aleksandra Szymańska
Fot. polona.pl i domena publiczna

Subsites

Related News

2023 © Copyright Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi
Created by Openform