Konkurs pn. „Zero food waste – nie marnuję żywności”, zachęcający do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w naszych lodówkach czy spiżarniach, dobiegł końca.

Dotarło do nas ponad 250 przepisów na rozmaite potrawy mięsne, jarskie, sałatki, zapiekanki oraz słone i słodkie przekąski. Niektóre niezwykle oryginalne, sporządzone na bazie surowców, które wielu z nas uznałoby za niejadalne, jak obierki z ziemniaków, natka marchewki czy liście rzodkiewki.

Wyłonienie zwycięzcy było więc niezwykle trudne, ale po dokładnej analizie wszystkich przepisów oraz dołączonych do nich fotografii, filmików i prezentacji multimedialnych udało nam się wyłonić zwycięzców w poszczególnych kategoriach.

Poniżej prezentujemy najlepsze receptury w Kategorii Zapiekanki

Miejsce I
Przepis przesłany przez panią Jadwigę Machelską

Chlebowo-chałkowa szarlotka

Do przygotowania dania można wykorzystać każdy rodzaj suchego pieczywa – bułki, wszystkie
rodzaje chleba, chałkę, drożdżówki, rogale itp.

Składniki:
• 2 szklanki mleka,
• 2 łyżki masła,
• 2 łyżki miodu,
• 3 jabłka (mogą być już powiędnięte; odkroić uszkodzenia i pokroić w kostkę),
• 3 jajka,
• 5 kromek suchego chleba (pokroić w kostkę, można odkroić skórkę),
• 6 kromek suchej chałki,
• rodzynki (ok. 10 dag),
• cynamon, imbir, gałka muszkatołowa.

Wykonanie:
Mleko zagotować, dodać masło i miód. Wymieszać, aby wszystko się dobrze rozpuściło. Lekko
przestudzić. Następnie dodać jajka i wszystko razem wymieszać lub roztrzepać. Uzyskaną mieszaniną zalać pokrojony chleb i chałkę, dodać rodzynki. W zależności od twardości chleba odczekać 10 – 15 minut. Przygotowaną formę wysmarować masłem i wyłożyć ją papierem do pieczenia). Do masy dodać skrojone w kostkę jabłka i przyprawy. Wszystko razem wymieszać i następnie wyłożyć do formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.
Nagroda ufundowana przez Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze”

Miejsce II
Przepis przesłany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Otorowie „Otorowianki”

Pizza ze spodem z ugotowanych pyr

Składniki:
• 5-6 gniecionych pyr z obiadu,
• 2 jajka,
• około szklanka mąki (tak, aby masa była zwarta),
• sól,
• passata pomidorowa (jak nie masz możesz zmieszać koncentrat z ketchupem),
• 1 cebula,
• 1 ząbek czosnku,
• 2 łyżki oleju,
• oregano,
• ser żółty,
• przyprawy według uznania (u mnie pieprz, papryka słodka, bazylia),
• dodatki (mnie akurat została papryka czerwona i żółta, ale często też dodaję kawałki kurczaka i mozzarellę, czy reszki wędliny – tak naprawdę można dodać wszystko co zostało w lodówce i co lubimy)

Wykonanie:
Pyry wymieszać z jajkami, mąką i solą i zagnieść na gładką masę. Ciasto wyłożyć na okrągłą blachę wyłożoną papierem (można też użyć formy do tarty lub zwykłej blaszki). Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez około 10-15 min (aż do zarumienienia).
Sos: Czosnek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę lub przepuść przez prasę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić czosnek z cebulą, a następnie dodać passatę (można też użyć mieszanki koncentratu z ketchupem).
Ciepły spód posypać oregano, wylać sos i ułożyć dodatki (u mnie papryka). Na koniec posypać startym serem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec przez około 5 min. Po wyjęciu posypać pizzę bazylią lub rukolą.
Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi

Miejsce III
Przepis przesłany przez panią Barbarę Beleć

A la pizza

Do przygotowania tego błyskawicznego dania wykorzystuję produkty ”lodówkowe” i w dodatku blisko terminu ważności. Jedynym specjalnym zakupem, aby danie wykonać jest ciasto francuskie.

Składniki:
• opakowanie ciasta francuskiego,
• wędlina (jaka jest),
• pieczarki (często już lekko podsuszone),
• pomidory (resztki lub „końcówki opakowań” koktajlowych),
• ser żółty (jaki jest, starty na grubych oczkach),
• rukola,
• ogórek kiszony (jak jest),
• koncentrat pomidorowy lub keczup lub sos pomidorowy – do posmarowania ciasta,
• jak ktoś lubi można dodać oregano.

Wykonanie:
Z ciasta wykroić krążek i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je sosem pomidorowym (keczup, koncentrat lub sos) i ułożyć warstwami składniki: wędlina, pomidor, pieczarka, ogórek – w ilościach jakie mamy i jakie lubią domownicy. Wszystko posypać startym żółtym serem i udekorować pomidorkami koktajlowymi. Piec około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem całość posypać rukolą.
Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi

Wyróżnienia

Edusofa: Przepis przesłany przez pana Jakuba Woźniaka z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Ireny Kosmowskiej w Korolówce-Osadzie

Gorący tort świąteczny

Kiedy w domu masz nadmiar czerstwego pieczywa, buraczki zostały, bo okazało się, że ciut
za wiele ugotowałaś do ćwikły, a pasztet, upieczony przed świętami dla „próby”, zalega
w kącie lodówki – przygotuj gorący tort!

Składniki na tortownicę 27 cm:
• chleb (dowolne rodzaje) – 3 małe blaszki,
• pół kostki masła,
• 50 dag sera żółtego (dowolne rodzaje, które mamy w lodówce)
• 30 dag sera białego.

Masa pasztetowa:
• 40-50 dag dowolnego pasztetu wieprzowego lub drobiowo-wieprzowego – 40-50 dag (można pomieszać pasztety, które mamy w lodówce),
• 100-150 g śliwek suszonych,
• 2 jaja,
Pasztet rozdrobnić, dodać pokrojone śliwki i jajka. Wymieszać na gładką masę.

Pieczarki z serem:
• 0,5 kg pieczarek,
• 1 cebula,
• olej do smażenia,
• sól, pieprz do smaku,
Pieczarki pokroić półplastry, cebulę w drobną kostkę. Składniki podsmażyć i doprawić według uznania.

Masa buraczana z jajkiem i korniszonem:
• 40 dag ugotowanych buraków (mogą być z barszczu),
• 6 łyżeczek chrzanu,
• 5 ugotowanych jajek,
• 4 korniszony,
• 2 szt. serka topionego śmietankowego.
Buraki zetrzeć na grubych oczkach, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jaja
i korniszony pokroić w kostkę, dodać serek topiony i przyprawić.

Wykonanie:
Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć szczelnie chleb, posmarować lekko masłem, wyłożyć masę z pasztetu, posypać startym serem. Ponownie ułożyć chleb, wyłożyć podsmażonymi pieczarkami i dość obficie obsypać startym serem. Ułożyć kolejną warstwę chleba, posmarować masłem, wyłożyć buraczki, chrzan, a na koniec masę z jaj i korniszonów i ponownie posypać serem. Na wierzch położyć kolejną warstwę chleba posmarowanego masłem. Wszystkie warstwy dość mocno ucisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wyciągnąć i posypać żółtym serem. Po upieczeniu lekko przestudzić, przełożyć na paterę. Na wierzch tortu ułożyć warstwę białego zmiksowanego sera. Udekorować tym, co mamy w lodówce: szczypiorkiem, koperkiem, pomidorkami koktajlowymi, gotowanym jajem, dowolną wędlinką.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa: Przepis przesłany przez panią Amelię Rudzką z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie

Zapiekanka z kasz różnych i warzyw

Składniki (na 4 porcje):
• 220 g ryżu, kaszy jęczmiennej, gryczanej,
• 450 ml wody do gotowania kasz,
• 200 g cebuli pokrojonej w piórka,
• 70 g selera pokrojonego w słupki,
• 50 g pietruszki pokrojonej w słupki,
• 150 g marchwi pokrojonej w słupki,
• 30 g koncentratu pomidorowego,
• 1 łyżka śmietany 18 proc.,
• 2- 3 ząbki czosnku,
• 50 g sera żółtego tartego (mogą być kawałki mrożone, które lekko podsychały),
• 2-3 łyżki masła oleju,
• przyprawy: sól, pieprz, zielona pietruszka lub koperek.

Wykonanie:
Zagotować wodę do kaszy osolić i dodać kasze opłukane, gotować na małym ogniu do wchłonięcia wody, odstawić do ostygnięcia. Najlepiej ugotować wieczorem i wstawić do lodówki lub wykorzystać kasze, które zostały z poprzedniego obiadu. Warzywa podsmażyć na tłuszczu, dodać czosnek, przyprawić, krótko poddusić. Wymieszać: kasze, ciepłe warzywa ciepłe, koncentrat, śmietanę. Przyprawić do smaku i wyłożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Posmarować roztopionym masłem, posypać bułką tartą i żółtym serem. Piec w temp. 200 stopni, przez 30-40 min do ładnego zrumienienia powierzchni. Podawać posypaną pietruszką, koperkiem.

Życzymy samczego i zapraszamy na koleją odsłonę zwycięskich przepisów!