Konkurs pn. „Zero food waste – nie marnuję żywności”, zachęcający do wdrażania idei kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej z wykorzystaniem pełnowartościowej żywności, która zalega w naszych lodówkach czy spiżarniach, właśnie dobiegł końca. Jury z dużym zadowoleniem podkreśliło ogromne zainteresowanie Konkursem. Przepisy przysyłały zarówno Koła Gospodyń Wiejskich, społeczności lokalne oraz osoby prywatne. Nowością w tym Konkursie był udział uczniów Szkół Gastronomicznych i Branżowych, którzy z zaangażowaniem i kreatywnością podeszli do przygotowania potraw i przekąsek.

Serdecznie dziękujemy za wszystkie nadesłane przepisy.

Temat niemarnowania żywności jest szczególnie ważny, teraz w czasie pandemii, kiedy jest utrudniony swobodny dostęp do sklepów, ryneczków i bazarków. Zakupy robi się rzadziej, kupuje więcej i tym bardziej trzeba zwrócić uwagę na to, żeby wszystkie zakupione produkty całkowicie wykorzystać.

Konkurs spotkał się z ogromnym zainteresowaniem odbiorców, co wskazuje na fakt, że idea niemarnowania żywności jest nam bardzo bliska. Dotarło do nas ponad 250 przepisów na rozmaite potrawy mięsne, jarskie, sałatki, zapiekanki oraz słone i słodkie przekąski. Niektóre niezwykle oryginalne, sporządzone na bazie surowców, które wielu z nas uznałoby za niejadalne, jak obierki z ziemniaków, natka marchewki czy liście rzodkiewki.

Cieszy nas zwłaszcza duże zainteresowanie młodych ludzi problemem marnotrawienia żywności na świecie. Otrzymaliśmy od nich wiele przepisów na ciekawe „dania z odzysku”. Uczniowie szkół gastronomicznych oraz innych szkół średnich pokazali, że idea zero food waste jest im bardzo bliska. Przy tej okazji chcielibyśmy serdecznie podziękować nauczycielom i opiekunom za zaangażowanie i wsparcie jakim służyli swoim podopiecznym w opracowaniu i przygotowaniu konkursowych receptur.

Wyłonienie zwycięzcy było niezwykle trudne, ale po dokładnej weryfikacji wszystkich przepisów oraz dołączonych do nich fotografii, filmików i prezentacji multimedialnych i po burzliwych obradach Jury możemy już ogłosić listę zwycięzców. Oto oni:

Kategoria Zapiekanki: 

I Nagroda ufundowana przez Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze” dla Jadwigi Machelskiej za „Chlebowo-chałkową szarlotkę” – 500 złotych.
II Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi dla Koła Gospodyń Wiejskich w Otorowie „Otorowianki” za „Pizzę na spodzie z pyr”– 300 złotych.
III Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi dla Barbary Beleć za potrawę „A la pizza” – 200 złotych.

Wyróżnienie nagroda rzeczowa ufundowana przez Edusofa dla:
• Jakuba Woźniaka Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Ireny Kosmowskiej w Korolówce-Osadzie za „Gorący tort świąteczny”.

Wyróżnienie nagroda książkowa ufundowana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla:
• Amelii Rudzkiej z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie za „Zapiekankę z kasz różnych i warzyw”.

Kategoria Sałatki:

I Nagroda ufundowana przez Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze” dla Henryki Jurkiewicz Koła Gospodyń Wiejskich Preczów za „Sałatkę jarzynową” – 500 złotych.
II Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi dla Pauliny Chmiel, Wiktorii Dobrzańskiej, Dominika Iwanowskiego, Jagody Jakóbiak, Jagody Juszkiewicz, Anny Werther z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Komisji Edukacji Narodowej w Henrykowie za „Sałatkę mix z grzankami w miseczkach serowych” – 300 złotych.
III Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi dla Diany Szydło za „Sałatkę Diany” – 200 złotych.

Kategoria Słodko/Słono:

I Nagroda ufundowana przez Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze” dla Ewy Chyla, Wiktorii Bęben z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Adolfa Dygasińskiego w Sichowie Dużym za „Wegańską bezę” – 500 złotych.
II Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi dla Katarzyny Kasprzak za „Muffiny z chleba” – 300 złotych.
III Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi dla Weroniki Boińskiej za „Resztkową kanapkę” – 200 złotych.

Wyróżnienie nagroda rzeczowa ufundowana przez Edusofa dla:
• Pauliny Chmiel, Wiktorii Dobrzańskiej, Dominika Iwanowskiego, Jagody Jakóbiak, Jagody Juszkiewicz, Anny Werther z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Komisji Edukacji Narodowej w Henrykowie za „Ziemniaczane i marchewkowe chipsy na słono”.
• Natalii Grabowskiej z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Leśnej Podlaskiej za „Terrinę drobiowo-warzywna z sosem ciemnym na bazie wina czerwonego z chipsem marchewkowym, zielonym kawiorem i grzanką”.

Wyróżnienie nagroda książkowa ufundowana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla:
• Koła Gospodyń Wiejskich Swojaki w Tarzymiechach Trzecich za „Słodką zapiekankę Marty”.
• Koła Gospodyń Wiejskich Szklana za „100 procent z jabłka”.
• Sofii Sokolovskiej z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu za „Chocobread”.
• Zofii Kurpiel z Koła Gospodyń Wiejskich w Lednogórze za „Placuszki Zofii”.

Kategoria Dania z mięsa:

I Nagroda ufundowana przez Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze” dla Koła Gospodyń Wiejskich w Wólce Wieprzeckiej za „Wiejską kanapkę z szarpanym mięsem z kurczaka i sałatkami, podawana z sałatką z liści rzodkiewki oraz frytkami z obierek ziemniaków” – 500 złotych.
II Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi dla Koła Gospodyń Wiejskich „Uszwianki” w Uszwi za „Uszewski kapuśniak po chłopsku” – 300 złotych.
III Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi dla Agnieszki Wałeckiej za „Rozgrzewającą zupę z pulpecikami” – 200 złotych.

Wyróżnienie nagroda rzeczowa ufundowana przez Edusofa dla:
• Klaudii Niemiec z Branżowej Szkoły I stopnia nr 5 w Specjalnym Ośrodku Szkolno -Wychowawczym Nr 1 w Zespole Placówek Szkolno -Wychowawczo Opiekuńczych w Nowym Targu za „Faszerowane ziemniaczki z góralskim serkiem”.

Wyróżnienie nagroda książkowa ufundowana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla:
• Jana Słowińskiego za „Makaron Janka”.
• Anny Szpury za „Skórkę z niespodzianką”.
• Emilii Nowickiej z Koła Gospodyń Wiejskich Rusko za zupę „Przegląd tygodnia”.
• Joanny Bączkowskiej Koła Gospodyń Wiejskich „Fajne Babki z Józefowa” za „Pasztet z odzysku”.

Kategoria Dania Jarskie:

I Nagroda ufundowana przez Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze” dla Patrycji Wojno z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół CKR w Starym Lubiejewie za „Pesto z natki marchewki z pulpecikami z czerstwego pieczywa podane na tagliatelle z marchewki” – 500 złotych.
II Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi dla Koła Gospodyń Wiejskich „Pęcherzew” za Pęcherzewska za danie „Szakszuka Twój głód oszuka” – 300 złotych.
III Nagroda ufundowana przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi dla Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku za „Kotleciki Jagody” – 200 złotych.

Wyróżnienie nagroda rzeczowa ufundowana przez Edusofa dla:
• Zuzanny Ptak, Anny Bednarskiej z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Staszowie za „Gnocchi di panne (z czerstwego chleba) z zielonym pesto”.

Wyróżnienie nagroda książkowa ufundowana przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla:
• Klaudii Sadowej z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sichowie Dużym za „Kotlety z czerstwego pieczywa”.

Nagroda Specjalna ufundowana przez Warszawski Rolno-Spożywczy Rynek Hurtowy S.A. – „Bronisze” dla Izabeli Wcisło z Branżowej Szkoły I stopnia nr 5 w Specjalnym Ośrodku Szkolno -Wychowawczym Nr 1 w Zespole Placówek Szkolno-Wychowawczo Opiekuńczych w Nowym Targu za „Bułeczki z marchwi gotowanej z burgerem z buraka czerwonego na Pesto z awokado i zielonej pietruszki” – 500 złotych.

Gratulujemy zwycięzcom i zachęcamy do brania udziału w naszych kolejnych konkursach!