Jagnięcina podhalańska to wyjątkowe mięso, które z punktu widzenia składu chemicznego, nie ma sobie równych w Polsce i Europie!

Jagnięcina podhalańska wpisana jest do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne!

Jagnięcina podhalańska to źródło zdrowego mięsa, jeszcze nieskażonego, wolnego od modyfikacji genetycznych, związanego z naturalną hodowlą! 

O tym oraz o innych walorach, jakie spełnia jagnięcina podhalańska i inne jej odmiany, związane z tradycyjną, polską kulturą pasterską można przeczytać na łamach najnowszego numeru czasopisma „Polish Food” vol 4-2020 (94).

Szczególnie zachęcamy do przeczytania artykułu pt. „Jagnięcina – smak, zdrowie, tradycja” autorstwa Kingi Biernackiej – koordynatora Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą w 2020 r. rozpoczął Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w porozumieniu z Gminą Kościelisko,
oraz
artykułu autorstwa Narcyza Sadłonia (współpracuje przy Inicjatywie „Jagnięcina Podhalańska”) pt. „Zdrowe mięso z Podhala”.

Cały numer do przeczytania pod linkiem:

Polish Food – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Portal Gov.pl (www.gov.pl)

***

Zachęcamy również do przeczytania o Inicjatywie „Jagnięcina Podhalańska”

Jagnięcina Podhalańska – nowa inicjatywa Instytutu

O Inicjatywie „Jagnięcina Podhalańska” w Polskim Radiu 1

Oprac. A.S.