Jesienny konkurs na przepis ze zdjęciem dobiegł końca. W szranki stanęły rekordowe 524 przepisy! Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w Konkursie, zaangażowanie i chęć podzielenia się swoimi pomysłami na pyszne smakołyki z domowej spiżarni. Wśród nadesłanych zgłoszeń znalazły się receptury na przetwory z wykorzystaniem owoców, warzyw, kwiatów i ziół. Wszystkie kolorowe, smaczne i stanowiące bogactwo i tradycje polskich smaków.

Jesień to czas robienia zapasów na zimę. W tym okresie wiele osób sięga do domowych receptur na sprawdzone przetwory. To idealny moment, aby pozyskać te przepisy i udokumentować zwyczaj robienia domowych zapasów. Celem Konkursu „Domowe przetwory w kolorach jesieni” była właśnie dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności oraz ich szeroka popularyzacja.

Konkurs spotkał się z ogromnym zainteresowaniem odbiorców, co wskazuje na fakt, że tradycja przygotowywania przetworów na zimę jest wciąż żywa w naszych domach. Otrzymaliśmy mnóstwo wspaniałych przepisów na dżemy, konfitury, soki, nalewki, marynaty, kiszonki, herbatki ziołowe i wiele, wiele innych produktów – oryginalnych, sporządzonych na bazie naturalnych składników, często pozyskanych z własnego ogródka. Dziękujemy, że zechcieliście się Państwo podzielić się z nami również pięknymi historiami rodzinnymi dołączonymi do niektórych receptur.

Wyłonienie zwycięzcy było niezwykle trudne, ale po dokładnej weryfikacji wszystkich przepisów oraz dołączonych do nich fotografii, po burzliwych obradach jury możemy już ogłosić listę zwycięzców. Oto oni:

I miejsce i nagroda w wysokości 500 zł dla pani Wiktorii Mosio, za przepis na nalewkę z orzecha włoskiego, okraszony niezwykłą historią rodzinną. Jak pisze autorka receptura na tę nalewkę jest przekazywana w jej domu z pokolenia na pokolenie. Ma walory nie tylko smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne.

Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego

Składniki:
• 30 sztuk zielonych orzechów włoskich (najlepiej zebranych w okolicach 20 czerwca);
• 0,5 litra spirytusu;
• 0,5 litra wódki żytniówki (40 proc.);
• 1 litr płynnego miodu spadziowego (jako bardziej wartościowy substytut cukru)

Wykonanie:
Orzechy należy dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić je w ćwiartki, umieścić w słoiku, a następnie zalać wódką i spirytusem, w taki sposób, aby zakryć orzechy. Słoik umieścić w jasnym i ciepłym miejscu i co jakiś czas nim potrząsać.
Po około 2 miesiącach, gdy nalewka przybierze czarny kolor, zlać alkohol, a odcedzone orzechy zalać miodem do ich całkowitego pokrycia, umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu na około 1 miesiąc i co jakiś czas nim potrząsać.
Po tym czasie zlać powstały na bazie orzechów i miodu syrop, połączyć z wcześniej odlanym alkoholem, a całość przefiltrować przez gazę i zostawić na kolejne 6-8 miesięcy.
Po tym czasie nalewka jest już gotowa do spożycia.

II miejsce i nagroda w wysokości 300 zł dla pani Julii Sewastynowicz za przepis na aromatyczną konfiturę dyniową z kandyzowaną skórką pomarańczową, która z pewnością poprawi nam humor w szare dni, a także okaże się wspaniałym dodatkiem do wielu świątecznych potraw.

Przepis na aromatyczną konfiturę dyniową z kandyzowaną skórką pomarańczową

Składniki:
• 500 g dyni (obranej ze skórki i pozbawionej gniazd nasiennych);
• 3 pomarańcze;
• 1 cytryna;
• 100 gram cukru + 1 szklanka cukru do kandyzowania skórki pomarańczowej;
• 2 łyżki miodu;
• 1/4 szklanki wody;
• szczypta cynamonu;
• szczypta gałki muszkatołowej.

Wykonanie:
Dynię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do garnka z grubym dnem i zasypać cukrem i miodem. Zostawić na 2-3 godziny do wypuszczenia soku.
Pomarańcze umyć, a następnie zalać wrzątkiem. Obierać ze skórki (skórek nie wyrzucać). Pomarańcze pozbawić białych osłonek oraz pestek. Pokroić w kostkę i dołożyć do dyni. Z cytryną postąpić podobnie jak z pomarańczą, nie pozostawiając skórki.
Dodać przyprawy wedle uznania. Wszystkie składniki wymieszać i gotować na małym ogniu bez pokrywki około 45-60 minut, do odparowania soku. Konfiturę w zależności od preferencji można zblendować na gładką masę. Można ją jeszcze doprawić gałką muszkatołową i cynamonem.

Kandyzowanie skórki pomarańczowej

Obierki z pomarańczy oczyścić bardzo dokładnie z białej skórki, ponieważ może ona spowodować gorzki smak. Pokroić w bardzo drobną kostkę (około 5mm lub mniej), zalać wrzącą wodą i gotować 5-8 minut. Odcedzić.
W garnuszku lub na małej patelni wymieszać cukier z wodą, dodać przygotowane wcześniej skórki z pomarańczy i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, często mieszając około 45 minut (powinny być półprzeźroczyste).
Skórki przełożyć łyżką do gotowej konfitury (same skórki, pozostały syrop zostawić). Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu jeszcze około 5 minut.
Przelać konfiturę do sterylnych słoików i dokładnie zakręcić.
Słoiczki z gotową konfiturą włożyć do garnka wyłożonego ściereczką. Uzupełnić wodą (temperatura wody powinna być podobna do temperatury słoiczków) do 3/4 wysokości. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20 min. Słoiczki wyjąć i ułożyć na suchej ściereczce do góry dnem.

III miejsce i nagroda w wysokości 200 zł dla pani Moniki Grześkowiak za herbatkę ziołową „wspomnienie lata”, przygotowaną na bazie pokrzywy, rumianku stokrotki, dzikiej róży, koniczyny, chabra i nawłoci. Smaczną i rozgrzewającą. W sam raz na długie zimowe wieczory.

Przepis na herbatkę ziołową „wspomnienie lata”

Składniki:
• suszone liście pokrzywy;
• kwiaty rumianku;
• kwiaty stokrotki;
• płatki dzikiej róży;
• koniczyna czerwona;
• płatki chabra polnego;
• nawłoć.

Wykonanie:
2 łyżeczki do herbaty suszu zalać szklanką wrzątku. Zaparzać pod przykryciem 5 minut. Do herbatki można dodać plasterek imbiru.

Jury postanowiło także przyznać wyróżnienia po 100 zł za szczególne zaangażowanie dla:

Haliny Ponikwii
Marcina Kisielewskiego

oraz trzy wyróżnienia z nagrodą książkową „Kanon kuchni polskiej” dla:

Pani Kingi Latosińskiej
Koła Gospodyń Wiejskich Gorczynianki
Koła Gospodyń Wiejskich Boróweczki

Gratulujemy zwycięzcom i zachęcamy do brania udziału w naszych kolejnych konkursach.

Poniżej prezentujemy wybrane zdjęcia przetworów przygotowane przez finalistów naszego Konkursu:

 

Wyróżnienia: