Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłasza nowy jesienny konkurs pn. „Domowe przetwory w kolorach jesieni – konkurs na przepis ze zdjęciem”, którego celem jest dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności oraz ich szeroka popularyzacja. Pokażcie nam jakie robicie przetwory na zimę! Dla autorów najciekawszych przepisów przewidziane są nagrody pieniężne.

Jesień to czas robienia zapasów na zimę. W tym okresie wiele osób sięga do domowych receptur na sprawdzone przetwory. To idealny moment, aby pozyskać te przepisy i udokumentować zwyczaj robienia domowych zapasów.

Pokażcie nam jak przygotowujecie się do zimy!
Czy robicie przetwory, a może suszonki, czy soki? Jaki jest Wasz sposób żeby zachować ten niepowtarzalny smak owoców, warzyw i ziół? Podzielcie się z nami swoimi przepisami na dżemy, marmolady, kompoty, pikle czy soki? Zaprezentujcie nam szczyt “listy przebojów” swojej słoikowej półki z przetworami. Opowiedzcie nam o swoich rodzinnych tradycjach.
Wszystkie przetwory mile widziane! Szczególnie ciekawi nas czy korzystacie z darów lasu i łąki (jak na przykład: jarzębina, głóg, żurawina, borówki, czarny bez, kalina, pigwa, orzechy, arcydzięgiel, jeżyny, róża itp.). Liczymy na zgłoszenia od Bałtyku do Tatr – na piękne kolorowe zdjęcia, przepisy wzbogacone o krótkie historie, jak zagościły na waszych stołach.

Konkurs jest skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, sadowników, gospodarstw domowych, społeczności lokalnych, obszarów wiejskich – Gminnych Ośrodków Kultury, Regionalnych Ośrodków Kultury, lokalnych klubów i świetlic, szkół rolniczych i gastronomicznych.

Czekamy na Wasze przepisy i zdjęcia jesiennych przetworów do 6 grudnia 2020 roku. Ocenie będą podlegać: oryginalność przepisu, wpisanie się przepisu w cele i idee konkursu, jakość i estetyka zdjęcia przedstawiającego efekt końcowy.

Zgłoszenia do Konkursu należy przesyłać na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl na zasadach wskazanych w Regulaminie.

Do pobrania: Regulamin Jesienny konkurs

Zapraszamy do udziału!