Uprzejmie informujemy, że nabór wniosków do Konkursu na Tradycyjne Potrawy i Przetwory z Gęsiny ogłoszonego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi trwa do dnia 8-go listopada 2020!

Celem Konkursu jest promowanie i upowszechnianie tradycyjnych potraw i przetworów wytworzonych z mięsa gęsiego lub z jego udziałem. Zależy nam na przypominaniu dawnych i nowych tradycji związanych z gęsiną, na którą sezon kulinarny się już rozpoczął. Udział w naszym Konkursie stanowi do tego znakomitą okazję.

Pokażcie nam jakie potrawy robicie z gęsiny, co pysznego przygotowujecie w domach? Pochwalcie się swoimi talentami kulinarnymi!
Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody!

Gęsina to doskonałe mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów!
Możecie piec, dusić, smażyć, wędzić, marynować – wybór należy do Was!
A my jesteśmy ciekawi jakie potrawy zaprezentują nam nasze uczestniczki…
Zapraszamy do udziału!

Konkurs jest skierowany do wszystkich zarejestrowanych Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski oraz szkół gastronomicznych, które mogą się pochwalić swoimi talentami kucharskimi!
Zgłaszajcie tradycyjne potrawy lub przetwory z mięsa gęsiego.

Wasze zadanie konkursowe to:
•przyrządzenie tradycyjnej potrawy lub przetworu z gęsiny
•piękne podanie jej i zrobienie zdjęcia
•opis przyrządzenia/receptura
•podanie regionu z którego potrawa pochodzi

Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest nadesłanie poprawnie wypełnionego zgłoszenia konkursowego na formularzu, który może zawierać zdjęcia, lub link do filmiku na kanale YT, recepturę potrawy.

Do pobrania:
Formularz zgłoszeniowy dla KGW
Formularz zgłoszeniowy dla szkół gastronomicznych

Zgłoszenia, na zasadach opisanych w Regulaminie można przesyłać do 8 listopada 2020 roku na adres: tradycyjna.gesina@nikidw.edu.pl
Informacje nt. Konkursu można uzyskać pod nr. telefonów:
Tel. 508 925 725 
Tel. 511 134 544

Do pobrania: REGULAMIN KONKURSU

Zapraszamy!