Z inicjatywy  Ministra Rolnictwa, Jana Krzysztofa  Ardanowskiego Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi wydał w grudniu w 2019  publikację „Kanon Kuchni Polskiej”. Głównym impulsem do stworzenia zbioru przepisów tradycyjnych polskich potraw były obchody 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę.. Prace nad publikacją trwały od 2018 roku pod kierownictwem profesora UMK, Jarosława Dumanowskiego oraz Macieja Nowickiego, szefa kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Po wielomiesięcznych konsultacjach powstał zbiór 100 historycznych potraw, które stanowią o polskiej  tradycji kulinarnej.

„Kanon Kuchni Polskiej” to wybór tradycyjnych,  przystawek, zup, dań głównych oraz deserów, goszczących od pokoleń na polskich stołach.  Publikacja stanowi ukłon w stronę naszych przodków, którzy poprzez kuchnie pielęgnowali w rodzinach tradycje patriotyczne, szczególnie  w trudnych czasach zaborów.

Wstęp do publikacji zawiera przedmowę Pana Prezydenta, Andrzeja Dudy i Jego Małżonki, Agaty Kornhauser – Dudy, którzy podkreślają jak przekazywane z pokolenia na pokolenie, narodowe i lokalne tradycje kulinarne utrwaliły kulturę i tożsamość Polek i Polaków.

Wydanie „ Kanonu kuchni polskiej”-   jak powiedział  Dyrektor Instytutu, Karol Krajewski – jest zaproszeniem dla Czytelników do zgłaszania propozycji historycznych receptur i  tworzenia kolejnych edycji Kanonu.

Wydanie „Kanonu Kuchni Polskiej”  jest zachętą do utrwalania tego, co jest naszą chlubą narodową i okazją do przypomnienia, docenienia oraz dzielenia się naszym dziedzictwem kulinarnym.  Tradycyjna kuchnia polska wyróżnia się na tle innych światowych kuchni. Budzi zainteresowanie, a wyrafinowany smak naszych potraw doceniany jest na całym świecie.