W grudniu 2019 roku w siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi,  przy Krakowskim Przedmieściu 66, w Sali Odczytowej odbyła się Biesiada Kanonu Kuchni Polskiej. Biesiada była okazją do przedstawienia zaproszonym gościom najnowszej publikacji poświęconej  tradycyjnym potrawom naszej narodowej kuchni  „Kanon Kuchni Polskiej”, której wydawcą   jest Instytut.  Publikacja została przygotowana na zlecenie  Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Przybyłych gości powitał Dyrektor Instytutu, Karol Krajewski. Minister Rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski  zabierając głos  skupił się na najważniejszych celach działalności Instytutu. Wśród głównych zadań wymienił zachowanie oraz upowszechnianie dziedzictwa kulinarnego jako podstawowego aspektu kultury niematerialnej polskiej wsi. Podkreślił, że  Kanon zawiera wybór najlepszych i najbardziej tradycyjnych potraw kuchni narodowej  i powinien być inspiracją  dla  wszystkich, którym  bliskie jest  regionalne dziedzictwo  kulinarne Polski.

W części artystycznej biesiady gościliśmy takich artystów jak: Grupa Zayazd, Bożena i  Piotr Majerczyk oraz  Mamadou Diuf z grupą Senegambia Trio. Tę część uroczystości otworzyła Grupa Zayazd, która wykonała piosenki patriotyczne. Kapela Państwa Majerczyków zaprezentowała nie tylko swoje umiejętności wokalne w gwarze góralskiej, ale również grę na podhalańskich dudach. Wspaniałe Senegambia Trio urzekło wszystkich grą na korze, 21 strunowym zachodnioafrykańskim instrumencie.

Przy świątecznie udekorowanych stołach, można było spróbować wyśmienitych dań, które od pokoleń wpisują się w bogactwo kulinarne naszego kraju.

Biesiada była wyjątkową okazją do rozmów nad potrzebą pielęgnowania tego, co w naszej kulturze przetrwało – dziedzictwa kulinarnego –  będącego nieodłączną częścią dziedzictwa kulturowego Polski.